Kunnen we meten hoeveel blinde mensen onze website bezoeken?

Nee, dit is niet te meten. Screenreaders en andere hulpsoftware en hulpapparatuur kun je niet detecteren zoals je dat bijvoorbeeld wel kunt met mobiele devices. Het is ook niet wenselijk vanuit privacy oogpunt. Als je een beperking hebt, wil je niet dat een website eigenaar dit kan zien, denk bijvoorbeeld aan online solliciteren.

Het zal ook nooit een compleet beeld geven. Er zijn erg veel verschillende hulpmiddelen, en mensen gebruiken deze ook om uiteenlopende redenen. Bijvoorbeeld niet alleen blinde mensen gebruiken en screenreader, maar ook mensen met dyslexie.

Daarnaast is het twijfelachtig wat je als web ontwikkelaar met deze kennis zou kunnen doen. Bijvoorbeeld een zogenaamde ‘toegankelijke versie’ van je site heeft in het algemeen niet veel zin. Deze versies – bijvoorbeeld ’tekstversie’, hoog contrast – werken vaak niet optimaal, zijn enkel voor een kleine groep nuttig (voor een deel van de beperkingen) en worden ook niet altijd goed getest en bijgehouden. En waarom zou je een deel van je bezoekers anders behandelen? Bouw daarom een enkele versie volgens de standaarden, zodat iedereen het kan gebruiken.

Andere vragen over toegankelijkheid:

Meer weten?

Heb je zelf nog een vraag? Of wil je graag hulp bij het opstellen van een verklaring, het uitvoeren van een onderzoek of het toegankelijk maken van de website? Neem dan contact met me op.