WCAG audit / onderzoek toegankelijkheid

Een WCAG audit is een onderzoek naar de toegankelijkheid van een website en houdt in dat deze wordt getoetst aan de WCAG 2.1 richtlijnen.

WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines. Dit is een internationale standaard voor toegankelijkheid ontwikkeld door het W3C (World Wide Web Consortium).

Versie 2.1 is in september 2018 uitgekomen en bevat onder andere nieuwe richtlijnen voor het gebruik van mobiele apparaten. Versie 2.1 is verplicht voor Nederlandse overheden op het middelste niveau, A en AA.

Waarvoor dienen de richtlijnen?

Door het volgen van de richtlijnen wordt de content op je website beter bruikbaar voor een breed publiek, inclusief mensen met een beperking zoals (kleuren)blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden en mensen met een motorische beperking.

Hoe werkt een WCAG audit?

In een onderzoek worden alle WCAG 2.1 A en AA  richtlijnen getoetst op de pagina’s van een sample van de website. In deze sample worden verschillende soorten content opgenomen, zoals formulieren, tabellen, video’s en PDF’s. Dit is een handmatig onderzoek volgens de Europese evaluatiemethode WCAG-EM. Van alle bevindingen op deze pagina’s wordt een rapport gemaakt met daarin de resultaten, uitleg en aanbevelingen.

Toegankelijkheidsverklaring

Het onderzoeksrapport kan gebruikt worden bij het schrijven van een toegankelijkheidsverklaring (dit is verplicht voor overheden) om op de eigen site te publiceren. Hierin staat in hoeverre aan de richtlijnen wordt voldaan, waar er nog mogelijke problemen zijn voor de gebruiker en hoe en wanneer die worden opgelost.

Quickscan of design check

Ik kan ook een kort onderzoek doen van de website (live of in de ontwikkelfase) of van een ontwerp voor de site, van bijvoorbeeld 2 of 4 uur. Hiermee weet je of je op de goede weg bent en kun je bijvoorbeeld tijdens de designfase nog op tijd aanpassingen doen. Dit kan later in het traject veel tijd en geld voor noodzakelijke wijzigingen besparen.

Combinatie met SEO

Toegankelijkheid en SEO (zoekmachineoptimalisatie) liggen vaak in elkaars verlengde. Hoe kun je nu zorgen dat je op beide vlakken de beste aanpak kiest? In samenwerking met het ontwerpcentrum kan ik advies op maat geven voor jouw digitale dienstverlening.

Vraag nu een onderzoek aan

Wil je weten in hoeverre jouw website voldoet aan WCAG 2.1? Neem dan voor meer informatie en een prijsopgave contact met me op.

Ervaring met toegankelijkheid

Ik heb ruim 10 jaar ervaring met toegankelijkheid en de Webrichtlijnen:

  • als onderzoeker en adviseur - bij stichting Accessibility (waaronder inspecteren voor het waarmerk drempelvrij.nl), bij Firm Ground en zelfstandig;
  • als front-end ontwikkelaar bij GemeenteOplossingen, theFactor.e en zelfstandig;
  • als lid van de Normcommissie Drempelvrij.nl namens vakvereniging Fronteers;
  • voor opdrachtgevers als Kamer van Koophandel, Rijksuniversiteit Groningen, DUO, gemeente Groningen, Concept7, Oogvereniging, ministerie van SZW