Over mij

Portretfoto Janita TopSinds 2008 ben ik werkzaam in de IT: eerst als front-end developer, later als accessibility specialist. Sinds 2012 werk ik zelfstandig. Ik werk hierbij vaak samen met andere zzp-ers en onderzoeksbureaus.

Ik heb HBO-studies afgerond in ICT en Informatiedienstverlening en -management, beide aan de Hanzehogeschool Groningen.

Sinds 2023 werk ik ook met veel plezier als vrijwilliger bij de ‘Klik & Tik’-cursus in de bibliotheek (Forum Groningen) om mensen meer digitaal vaardig te maken.

Voordat ik in de IT ging werken, heb ik als communicatiemedewerker en projectcoördinator gewerkt voor verschillende non-profit organisaties. Zo heb ik internationale uitwisselingsprojecten gedaan op het gebied van milieu en mensenrechten, onder andere in Polen, Oekraïne, Georgië en Armenië.

Hoewel ik er niet meer werk, heb ik nog steeds wel veel interesse voor landen in Oost-Europa en de Kaukasus. Op mijn Fernweh website en op mijn Unsplash profiel staan foto’s van reizen door o.a. Europa en de Kaukasus.

Verder wandel en fiets ik graag en doe aan kung fu en klimmen.

Ervaring met toegankelijkheid

Ik heb ruim 15 jaar ervaring met toegankelijkheid:

  • als onderzoeker en adviseur - bij stichting Accessibility (waaronder inspecteren voor het waarmerk drempelvrij.nl), bij Firm Ground en zelfstandig;
  • als front-end developer bij GemeenteOplossingen, theFactor.e en Het Ontwerpcentrum;
  • als lid van de Normcommissie Drempelvrij.nl namens vakvereniging Fronteers;
  • voor opdrachtgevers als Ministerie van SZW, CJIB, Kamer van Koophandel, DUO, SNN, Rijksuniversiteit Groningen, gemeente Groningen, gemeente Almere en Groninger Archieven.