Is een waarmerk verplicht?

Symbool goedgekeurdNee, een waarmerk is niet verplicht. Het is wel verplicht om een verklaring op je website te plaatsen over de toegankelijkheid van de site, ook als nog aan de toegankelijkheid wordt gewerkt. Deze verklaring is een verantwoording naar de overheid (die toegankelijkheid verplicht stelt) en naar je eigen bezoekers. Deze bezoekers weten daardoor wat ze op de website kunnen verwachten en hoe ze een opmerking of klacht kunnen doorgeven wanneer ze tegen bepaalde problemen aanlopen.

In de verklaring geef je aan aan welke (WCAG 2) criteria de website op dat moment voldoet en aan welke (nog) niet, hoe en wanneer deze worden opgelost en of er alternatieven worden geboden. Je moet hiervoor dus wel onderzoek hebben gedaan. Dit onderzoek kan dan worden aangetoond met een verklaring en eventueel met het waarmerk Drempelvrij (‘het groene mannetje’).

Zie voor alle informatie over de verklaring www.digitoegankelijk.nl/toegankelijkheidsverklaring.

Andere vragen over toegankelijkheid:

Meer weten?

Heb je zelf nog een vraag? Of wil je graag hulp bij het opstellen van een verklaring, het uitvoeren van een onderzoek of het toegankelijk maken van de website? Neem dan contact met me op.