Kan de website voldoen aan de wetgeving met een accessibility overlay?

Er bestaan accessibility overlays (widgets) die je op je website kunt plaatsen, waarvan de aanbieders beweren dat je de toegankelijkheid van de website kunt verbeteren zonder dat je de website zelf hoeft aan te passen. Over deze widgets bestaat internationaal veel discussie, omdat ten eerste veel toegankelijkheidsissues niet automatisch te detecteren zijn en dus ook niet automatisch te repareren, en ten tweede omdat deze widgets hulpsoftware zoals screenreaders in de weg kunnen zitten, waardoor ze voor deze gebruikers de toegankelijkheid juist verminderen.

Hoewel sommige widgets (geen complete overlays maar bijvoorbeeld een voorlees- of grote letterfunctie) in bepaalde gevallen toegevoegde waarde kunnen hebben voor bepaalde groepen gebruikers, wordt daarom sterk afgeraden om voor de toegankelijkheid van de site geheel te leunen op zulke tools. De website zal altijd in de basis volgens toegankelijkheidsrichtlijnen ontworpen en gebouwd moeten zijn om te kunnen voldoen aan de wetgeving.

Zie ook deze verklaring over accessibility overlays van de Europese Commissie.

Heb je een vraag over een specifieke widget voor je website? Neem dan contact met me op zodat ik gericht advies kan geven.

Andere vragen over toegankelijkheid:

Meer weten?

Heb je zelf nog een vraag? Of wil je graag hulp bij het opstellen van een verklaring, het uitvoeren van een onderzoek of het toegankelijk maken van de website? Neem dan contact met me op.