Is een voorleestool (ReadSpeaker, Browsealoud) verplicht?

Nee, een voorleestool is niet verplicht. Het idee van de richtlijnen is dat als een ontwikkelaar de standaarden volgt, iedereen met eigen hulpsoftware (zoals screenreaders) de website of app kan gebruiken. De richtlijnen schrijven geen specifieke technieken of tools voor, alleen de standaarden waar deze aan moeten voldoen. Een voorleestool is dus een extra hulpmiddel die op een website mag worden aangeboden, maar is zeker niet verplicht.koptelefoon

Je zou in een gebruikerstest of enquĂȘte kunnen onderzoeken of jouw doelgroep baat heeft bij een voorleestool. Voor bijvoorbeeld laaggeletterden of anderstaligen kan het handig zijn bepaalde gedeelten van de website voor te laten lezen. Blinde of slechtziende gebruikers die voorleessoftware gebruiken, gebruiken deze over het algemeen voor alle functies op hun computer, dus niet alleen voor jouw website. Zij hebben dus geen extra voorleestool nodig.

Andere vragen over toegankelijkheid:

Meer weten?

Heb je zelf nog een vraag? Of wil je graag hulp bij het opstellen van een verklaring, het uitvoeren van een onderzoek of het toegankelijk maken van de website? Neem dan contact met me op.