Rapport in PDF

Onderzoek toegankelijkheid wijkvernieuwing.groningen.nl

Inleiding

Openbare voorzieningen moeten bruikbaar en toegankelijk zijn voor alle burgers. Net zoals een gebouw rolstoeltoegankelijk moet zijn, moet een website of mobiele app ook bediend kunnen worden door mensen met een beperking. Dit kunnen bijvoorbeeld visuele, auditieve of motorische beperkingen zijn. Denk aan slechtzienden, doven en slechthorenden en mensen die hun handen niet of in beperkte mate kunnen gebruiken. Ook cognitieve factoren spelen een rol: is de content voor iedereen te begrijpen?

Nederlandse overheidsorganisaties moeten voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) versie 2.1, onder de Europese standaard voor overheidswebsites EN 301 549. Deze criteria variëren van technisch functionele eisen zoals een goede werking met het toetsenbord tot aan meer inhoudelijke eisen zoals duidelijke foutmeldingen en een heldere navigatiestructuur.

Dit onderzoek is handmatig uitgevoerd volgens de WCAG-EM evaluatiemethode met ondersteuning van automatische test tools. De pagina’s uit de sample zijn onderzocht op alle 50 criteria onder WCAG 2.1 A en AA. Wanneer aan een criterium niet wordt voldaan, wordt hiervan minimaal één voorbeeld gegeven. Deze bevindingen kunnen op meer plekken voorkomen en moeten daarom structureel worden aangepakt.

De WCAG criteria zijn ingedeeld volgens vier principes, welke ook de leidraad vormen voor dit rapport: Waarneembaar, Bedienbaar, Begrijpelijk en Robuust. Gedetailleerde informatie over deze criteria is te vinden op de website van het W3C (Nederlandse vertaling).

Over deze evaluatie

Rapport auteur
Julia Zjochova
Evaluatie opdrachtgever
Gemeente Groningen
Evaluatiedatum
7 maart 2024

Managementsamenvatting

Uit dit onderzoek blijkt dat wordt voldaan aan 36 van de 55 criteria voor toegankelijkheid. Veel onderdelen van de site zijn dus al goed toegankelijk, maar er zijn nog verbeteringen mogelijk.

Naast de verplichte WCAG 2.1 criteria zijn ook de in WCAG 2.2 toegevoegde criteria op niveau A en AA onderzocht. Hierbij waren er geen bevindingen.

Positieve punten: Er worden geen instructies gegeven die afhankelijk zijn van zintuigen, bijvoorbeeld over waar content zich bevindt op een pagina of hoe content (zoals een knop, link, applicatie) te bedienen is. Er kan 200% worden ingezoomd zonder verlies van content en functionaliteit. Dit is belangrijk voor mensen met visuele beperkingen. Ook kunnen er bepaalde stijlkenmerken worden toegepast, zoals een grotere regelafstand, en dan is er geen verlies van content of functionaliteit. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn voor mensen met dyslexie.

Negatieve punten: Zo zijn er problemen met alternatieve teksten, deze zijn niet overal op de website toereikend. Als een afbeelding decoratief is, is er geen alternatieve tekst nodig. Hulpsoftware kan de afbeelding dan negeren. Op dit moment wordt niet overal gebruik gemaakt van koppenstructuur (headings). Een kop dient altijd het HTML kop element te hebben, bijvoorbeeld H2. Wanneer deze kop met een kop element wordt opgemaakt, wordt de structurele informatie die de tekst geeft ook overgedragen aan hulpsoftware. Een gebruiker met voorleessoftware kan op deze manier met een sneltoets snel door de koppen navigeren. Op de website worden formulieren gebruikt. In een aantal formulieren moeten persoonlijke gegevens worden ingevuld zoals een naam, telefoonnummer, e-mail, enz. Voor mensen met een cognitieve beperking en voor mensen die moeite hebben (of langzaam zijn) met het invullen van een formulier kan het helpen als de invoervelden voor persoonlijke gegevens automatisch ingevuld kunnen worden. In de code voor de invoervelden kan dit eenvoudig aangegeven worden met een stukje extra code. Deze extra code ontbreekt helaas nog bij een aantal formulieren.

Scope van de evaluatie

Website naam
https://wijkvernieuwing.groningen.nl/
Scope van de website
Alle pagina's op https://wijkvernieuwing.groningen.nl/.
WCAG Versie
2.2
Conformiteitsdoel
AA
Basisniveau van toegankelijkheid-ondersteuning
gangbare browsers en hulpapparatuur
Verdere onderzoeksvereisten
Niet ingevuld

Uitgebreide toetsresultaten

Samenvatting

Gerapporteerd over 55 van 55 WCAG 2.2 AA Success Criteria.

Alle resultaten

1 Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven
Success Criterium Uitkomst Bevindingen
1.1.1: Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen:

Op de homepagina staat een decoratieve afbeelding van een kaart met een alt-tekst "Plattegrond Groningen met de wijkvernieuwingswijken ingetekend". Deze tekst voegt geen informatie toe aan de inhoud van de pagina en kan beter worden weggelaten. Laat het alt-attribuut van deze afbeelding leeg om het te verbergen voor hulpsoftware. Zie https://wijkvernieuwing.groningen.nl/.

Op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/themas staan onder de titel "THEMA'S" vijf decoratieve afbeeldingen met tekst in het alt-attribuut. De alt-tekst herhaalt de tekst die ernaast staat. Het alt-attribuut moet leeg worden gelaten om deze afbeeldingen te verbergen voor hulpsoftware.

Verder op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/themas staat een grote decoratieve afbeelding bovenaan de pagina. Deze afbeelding is toegevoegd via het img-element en mist een alt-attribuut. Zonder dit alt-attribuut wordt de bestandsnaam voorgelezen. Zorg voor een leeg alt-attribuut om de afbeelding te verbergen voor hulpsoftware.

Op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/groninger-verhalen/kijk-in-de-wijk staan zes afbeeldingen die via het img-element zijn toegevoegd, waarbij het alt-attribuut ontbreekt. Zonder dit attribuut wordt de bestandsnaam voorgelezen. Zorg voor alt-attributen met unieke, zinvolle tekst voor deze afbeeldingen. Aangezien deze afbeeldingen deel uitmaken van links die onder succescriterium 2.4.4 zijn beschreven, kan het geven van een zinvolle alt-tekst ook het issue onder 2.4.4 oplossen.

Midden op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/test staat het logo van de website. De huidige alternatieve tekst luidt “de titel van de website 'Wijkvernieuwing op z'n Gronings'”. Deze tekst dient te worden ingekort tot de zichtbare tekst op het logo. Het title-attribuut kan eventueel worden gebruikt om extra informatie over deze afbeelding te geven.

Op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/themas/meedoen staat een decoratieve afbeelding met de alternatieve tekst “Grafische weergave van twee mensen die elkaar omarmen”. Laat het alt-attribuut leeg.

Op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/toegankelijkheid staat het toegankelijkheidslabel van deze website. In de huidige alt-tekst staat: “plaatje met de status van de digitale toegankelijkheid, dat is C”. Afbeeldingen hebben geen woorden als “plaatje, afbeelding, icoon” nodig, omdat voorleessoftware aankondigt dat het een afbeelding is. De alt-tekst kan beter de eerste twee regels van de zichtbare tekst bevatten.

De grote afbeelding bovenaan de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/themas/meedoen lijkt decoratief te zijn. Laat het alt-attribuut leeg om deze afbeelding voor hulpsoftware te verbergen.

1.2 Op tijd gebaseerde media
Success Criterium Uitkomst Bevindingen
1.2.1: Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Niet van toepassing

1.2.2: Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen:

Op pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/groninger-verhalen/armoede-de-baas staat een video met automatisch gegenereerde ondertiteling. Deze ondertiteling is niet consistent en niet overal correct is, wat de toegankelijkheid voor bepaalde gebruikers beperkt.

1.2.3: Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen:

In de video’s op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/groninger-verhalen/kijk-in-de-wijk wordt tekst getoond, maar deze wordt niet vermeld in het media-alternatief (transcript) en ook niet in de audiodescriptie. Zie bijvoorbeeld de namen van mensen die de video’s hebben gemaakt op de laatste slide van de video. Deze informatie moet ook toegankelijk worden gemaakt. Om te voldoen aan dit succescriterium, is het noodzakelijk om deze en andere visuele informatie op te nemen in het media-alternatief, of de informatie toe te voegen aan de audiodescriptie.

1.2.4: Ondertitels voor doven en slechthorenden (live)

Uitkomst: Niet van toepassing

1.2.5: Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen:

In de video’s op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/groninger-verhalen/kijk-in-de-wijk wordt tekst getoond, maar deze wordt niet in de audiodescriptie. Zie bijvoorbeeld de namen van mensen die de video’s hebben gemaakt op de laatste slide van de video. Deze informatie moet ook toegankelijk worden gemaakt. Om te voldoen aan dit succescriterium, is het noodzakelijk om deze en andere visuele informatie toe te voegen aan de audiodescriptie.

1.3 Aanpasbaar
Success Criterium Uitkomst Bevindingen
1.3.1: Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen:

Op deze website wordt het strong-element niet volgens zijn semantische betekenis gebruikt. Er zijn drie geconstateerde issues. Ten eerste wordt dit element gebruikt in koppen. De heading-elementen, zoals h3, hebben al een opvallende stijl en hebben geen extra strong-element nodig voor opmaak. Beide elementen hebben een semantische betekenis en mogen niet worden gecombineerd. Dit is te zien bij de kopjes op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/ en bijna alle tussenkopjes op https://wijkvernieuwing.groningen.nl/over-ons.

Ten tweede wordt het strong-element gebruikt als een alternatief voor kop-elementen, zoals te zien op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/privacy in de kop "Contactgegevens". Het probleem met deze aanpak is dat deze koppen niet door hulpsoftware herkenbaar zijn als kopteksten. Een blinde bezoeker kan een lijst met koppen genereren om de inhoud van de pagina te scannen. Wanneer een kop niet als koptekst is opgemaakt, komt het niet in zo'n overzicht voor.

De derde situatie waarin het strong-element verkeerd wordt gebruikt, is voor de opmaak van hele zinnen of alinea’s. Dit element is bedoeld om nadruk te leggen op enkele woorden of zinsdelen, niet voor opmaak. Een voorbeeld hiervan is te zien op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/groninger-verhalen/kijk-in-de-wijk. Zie de eerste alinea en de vetgedrukte teksten onder "Aflevering". Controleer alle pagina’s van de website op het juiste gebruik van het strong-element, aangezien dit op meerdere pagina’s voorkomt, bijvoorbeeld op https://wijkvernieuwing.groningen.nl/groninger-verhalen/armoede-de-baas.

Op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/toegankelijkheid staat onder het kopje "Toegankelijkheid" een link met de tekst "Ga naar de informatie over de nalevingsstatussen" die ten onrechte is opgemaakt met een strong-element.

Op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/contact staat een formulier waarbij de invoervelden in het fieldset-element zijn opgenomen. Elk fieldset-element met interactieve velden behoeft een naam, die kan worden toegevoegd door middel van een legend-element. Overigens is het gebruik van een fieldset in deze formulieren overbodig, aangezien dit element wordt gebruikt om radiobuttons en checkboxes te groeperen. Zie ook de pagina's https://wijkvernieuwing.groningen.nl/wijken en https://wijkvernieuwing.groningen.nl/themas.

Op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/groninger-verhalen/kijk-in-de-wijk, onder het kopje "KIJK IN DE WIJK", staat de tekst "Serie over wijkvernieuwing in Selwerd", die er visueel uitziet als een kop, maar in HTML niet als zodanig is opgemaakt. Dit kan worden opgelost door echte koppen te gebruiken van h1 tot h6. Zie ook pagina's https://wijkvernieuwing.groningen.nl/over-ons, https://wijkvernieuwing.groningen.nl/groninger-verhalen/kansrijk-oosterpark-van-moet-naar-moed en https://wijkvernieuwing.groningen.nl/groninger-verhalen/hier-gaan-we-nooit-meer-weg.

Op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/groninger-verhalen/kansrijk-oosterpark-van-moet-naar-moed staat onder het kopje "Oosterparkwijk" een citaat: "Wij vertellen niet wat je moet doen, maar laten iemand zoveel mogelijk op zijn eigen manier uit de problemen komen." Het is opgemaakt met een blockquote element, wat correct is, maar hier is ook een h3 element aan toegevoegd. Dit is niet correct. Verwijder het h3 element.

In het pdf-document https://open.overheid.nl/repository/ronl-067bd782-12fb-48e4-aab0-dd415a4d5fc0/1/pdf/Regio%20Deal%20Groningen%20Noord.pdf, op pagina 15, staan twee datatabellen waarin tabelkoppen niet correct zijn opgemaakt. De tabelcellen in de eerste rij moeten worden opgemaakt als th-tags. Alle andere 'data'-tabelcellen moeten worden opgemaakt als td-tags. Op deze manier kan de voorleessoftware de relatie tussen deze cellen correct interpreteren.

In het pdf-document https://open.overheid.nl/repository/ronl-067bd782-12fb-48e4-aab0-dd415a4d5fc0/1/pdf/Regio%20Deal%20Groningen%20Noord.pdf zijn veel koppen niet correct opgemaakt als kopteksten. Bijvoorbeeld op pagina 1 is de kop “Regio Deal Groningen Noord” visueel een kop, maar is opgemaakt met een p-tag. De tekst eronder, “Partijen”, is opgemaakt als een kop van niveau 1. Vanaf pagina 3 komen tussenkopjes voor die schuingedrukt zijn, zoals “De opgave in Groningen noord” en “Urgentie: inzet op (..)”. Deze koppen zijn opgemaakt met p-tags in plaats van kop-tags. Dit komt op bijna alle pagina’s voor. Er zijn ook onderstreepte tussenkopjes gezien die niet correct zijn opgemaakt, bijvoorbeeld op pagina 6 en verder.

In het pdf-document https://open.overheid.nl/repository/ronl-067bd782-12fb-48e4-aab0-dd415a4d5fc0/1/pdf/Regio%20Deal%20Groningen%20Noord.pdf zijn opsommingen aanwezig die niet correct zijn opgemaakt als lijsten. Op de eerste pagina staat een lijst met 8 punten. In de codes bestaat deze lijst uit drie lijsten met p-tags ertussen. De lijst onderaan de eerste pagina loopt over twee pagina’s. In de codes zijn dat twee losse lijsten. Op pagina 12 staat een geneste lijst die in codes uit een niveau bestaat. Dit komt ook op andere pagina’s voor.

Het volgende pdf-document https://cmsoo.gemeente.groningen.nl/sites/groningen/files/2023-06/Ambitiedocument%20Maatschappelijke%20coalitie%20Groningen%20Noord.pdf heeft geen codes, waardoor voor hulpsoftware geen informatie beschikbaar is om de PDF te interpreteren. Omdat codes ontbreken, kan de PDF niet volledig worden onderzocht (alle succescriteria met betrekking tot de PDF-codelaag, zoals semantische koppen en alternatieve teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan. Zonder codelaag kan de voorleessoftware de pdf-documenten niet (volledig) lezen, waardoor de informatie in deze documenten niet toegankelijk is voor de gebruiker van hulpsoftware.

Het volgende wordt niet afgekeurd, maar kan verbeterd worden om de toegankelijkheid van de website te verbeteren. Alle links in het mobiele menu hebben een title-attribuut dat de tekst van de link herhaalt. Veel screen readers lezen dit attribuut voor samen met de tekst van de link, waardoor dezelfde tekst twee keer wordt voorgelezen. Deze title-attributen voegen hier niets toe en kunnen worden verwijderd. Zie https://wijkvernieuwing.groningen.nl.

1.3.2: Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Voldoende

1.3.3: Zintuiglijke eigenschappen

Uitkomst: Voldoende

1.3.4: Weergavestand

Uitkomst: Voldoende

1.3.5: Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen:

Op pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/contact staat een formulier waarin persoonlijke gegevens moeten worden ingevuld, zoals naam en e-mailadres. Voor goede ondersteuning door browsers en hulpsoftware, is het noodzakelijk om het autocomplete-attribuut toe te voegen aan de relevante input-elementen van deze invoervelden. Bijvoorbeeld, voor het invoerveld voor een e-mailadres moet het attribuut autocomplete="email" worden toegevoegd. Dit geeft aan dat het veld bedoeld is voor het invullen van e-mailadressen en helpt browsers en hulpsoftware om relevante suggesties te bieden. Lees pagina https://www.w3.org/Translations/WCAG21-nl/#input-purposes voor alle benodigde waardes. Dit probleem komt op alle pagina’s voor waar het contractformulier staat. Zie bijvoorbeeld https://wijkvernieuwing.groningen.nl/wijken en https://wijkvernieuwing.groningen.nl/themas.

1.4 Onderscheidbaar
Success Criterium Uitkomst Bevindingen
1.4.1: Gebruik van kleur

Uitkomst: Voldoende

1.4.2: Geluidsbediening

Uitkomst: Niet van toepassing

1.4.3: Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen:

Op pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/groninger-verhalen/armoede-de-baas staat een afbeelding met de tekst “afl 18. Wat werkt?”. Het kleurcontrast van deze gele tekst op een groene achtergrond is slechts 2,8:1. Dit moet minimaal 4,5:1 zijn om aan de toegankelijkheidsnormen te voldoen.

In het volgende pdf-document https://cmsoo.gemeente.groningen.nl/sites/groningen/files/2023-06/Ambitiedocument%20Maatschappelijke%20coalitie%20Groningen%20Noord.pdf wordt veel witte tekst gebruikt op een oranje achtergrond of omgekeerd, wat resulteert in onvoldoende contrast, namelijk 2,3:1. Zie bijvoorbeeld op pagina 1 "Wijkvernieuwing op z'n Gronings".
Voor een grote of vetgedrukte tekst, meestal een kop, dient het contrast minimaal 3,0:1 te zijn. Voor de tekst van normale grootte is een minimaal contrast van 4,5:1 nodig.
Op pagina 4 en 5 komt blauwe tekst op een blauwe achtergrond voor, waar het contrast momenteel 4,4:1 is.
Op pagina 7 en 13 staat oranje tekst op een lichtroze achtergrond met onvoldoende contrast, bijvoorbeeld "LEREN", waar het contrast momenteel 2,5:1 is. Tekstcontrast moet minstens 4,5:1 zijn, en voor grote tekst minstens 3,0:1.
Hetzelfde probleem doet zich voor op pagina 11 met witte achtergrond, waar het contrast 3,5:1 is. Op pagina 14 staat lichtoranje tekst op een blauwe achtergrond met onvoldoende contrast, bijvoorbeeld "Meedoen", waar het contrast slechts 1,9:1 is.
Het contrast van grote tekst moet ten minste 3,0:1 zijn.
Deze contrastproblemen dienen te worden gecorrigeerd om de toegankelijkheid van de inhoud te verbeteren.

1.4.4: Herschalen van tekst

Uitkomst: Voldoende

1.4.5: Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Voldoende

1.4.10: Reflow

Uitkomst: Voldoende

1.4.11: Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Voldoende

1.4.12: Tekstafstand

Uitkomst: Voldoende

1.4.13: Content bij hover of focus

Uitkomst: Voldoende

2 Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk
Success Criterium Uitkomst Bevindingen
2.1.1: Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen:

Op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/ bevindt zich onder het kopje "ONZE THEMA'S" een slider met links. Hoewel deze links met een muis kunnen worden aangeklikt, blijkt het helaas niet mogelijk om ze te activeren via het toetsenbord. Een vergelijkbaar probleem doet zich voor op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/over-ons. Het is van belang deze kwestie aan te pakken, zodat alle interactieve elementen, met inbegrip van de links, toegankelijk zijn voor bezoekers die zonder muis navigeren.

2.1.2: Geen toetsenbordval

Uitkomst: Voldoende

2.1.4: Enkel teken sneltoetsen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen:

Op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/groninger-verhalen/kijk-in-de-wijk staan zes video’s. Binnen deze videospelers is het mogelijk om sneltoetsen van één karakter te gebruiken voor de bediening. In de Vimeo video’s kan de ’d’ gebruikt worden om de technische gegevens van de video te bekijken. Ook andere sneltoetsen kunnen actief zijn. Het probleem is hier dat deze sneltoetsen ook actief zijn als de toetsenbordfocus op een ander element binnen de video staat. Dit kan problemen opleveren voor mensen die met spraakbediening werken en waarbij deze letters kunnen voorkomen in de woorden die uitgesproken worden. Ook kan dit problemen opleveren voor mensen die per ongeluk een toets op het toetsenbord indrukken. Bij deze Vimeo-videospeler kan dit opgelost worden door de parameter keyboard=false toe te voegen aan de URI van de video in de HTML-code. De bediening met deze toetsen wordt dan uitgeschakeld, maar het is dan nog wel mogelijk om de video te bedienen met het toetsenbord. Zie ook de Engelstalige pagina https://vimeo.zendesk.com/hc/en-us/articles/360001494447-Using-Player-Parameters.

2.2 Genoeg tijd
Success Criterium Uitkomst Bevindingen
2.2.1: Timing aanpasbaar

Uitkomst: Voldoende

2.2.2: Pauzeren, stoppen, verbergen

Uitkomst: Voldoende

2.3 Toevallen en fysieke reacties
Success Criterium Uitkomst Bevindingen
2.3.1: Drie flitsen of beneden drempelwaarde

Uitkomst: Voldoende

2.4 Navigeerbaar
Success Criterium Uitkomst Bevindingen
2.4.1: Blokken omzeilen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen:

Op geen van de pagina's van het domein wijkvernieuwing.groningen.nl/ is een mechanisme aanwezig om blokken met herhalende content over te slaan. Dit kan bijvoorbeeld worden opgelost door een skiplink toe te voegen voor bezoekers die zonder muis met het toetsenbord navigeren. De skiplink is de eerste link op een pagina die verwijst naar de unieke inhoud van die pagina. De skiplink mag verborgen zijn, maar moet zichtbaar worden wanneer de toetsenbordfocus erop staat.

2.4.2: Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen:

De titel van de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/test luidt “404 Not Found - Wijkvernieuwing Groningen”. Deze tekst is niet voor alle bezoekers van de website even duidelijk. Verander deze tekst in “Pagina niet gevonden” of iets dergelijks.

Het pdf-document https://open.overheid.nl/repository/ronl-067bd782-12fb-48e4-aab0-dd415a4d5fc0/1/pdf/Regio%20Deal%20Groningen%20Noord.pdf heeft geen titel. Elk document moet een titel hebben die duidelijk het onderwerp van het document beschrijft. Bovendien moet de documenttitel in de titelbalk verschijnen in plaats van de bestandsnaam.

Het pdf-document https://cmsoo.gemeente.groningen.nl/sites/groningen/files/2023-06/Ambitiedocument%20Maatschappelijke%20coalitie%20Groningen%20Noord.pdf heeft als titel "Ambitieplan". Deze tekst beschrijft het onderwerp van het document onvoldoende.

2.4.3: Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen:

Op elke pagina staat een menuknop. Deze knop activeert het mobiele menu. Echter, na het navigeren door het laatste item van dit menu, verplaatst de focus zich naar de browser, in plaats van binnen het mobiele menu te blijven totdat de gebruiker het sluit. Dit is niet in lijn met een logische focusvolgorde, wat de navigatie voor gebruikers met beperkte mobiliteit kan bemoeilijken. Zie https://wijkvernieuwing.groningen.nl/.

2.4.4: Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen:

Het logo van de website fungeert als een link naar de homepagina. Dit linkdoel is niet af te leiden van de toegankelijkheidsnaam van de link die momenteel “Wijkvernieuwing op z’n Gronings” luidt. Dit kan worden opgelost door extra tekst toe te voegen aan de naam of het gebruik te maken van een title-attribuut met “ga naar de homepagina”. Zie https://wijkvernieuwing.groningen.nl/.

Op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/groninger-verhalen/kijk-in-de-wijk staan zes links naar video’s. Deze links hebben geen inhoud om het linkdoel duidelijk te maken. Hulpsoftware kan niet aan een blinde bezoeker vertellen waar deze links naar toe gaan.

Op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/wijken staan negen links met dezelfde tekst "Naar wijk" die naar verschillende pagina's leiden. De tekst van deze links is niet uniek en beschrijft de bestemming van de links onvoldoende.

2.4.5: Meerdere manieren

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen:

Voor elke pagina op de website moet een tweede manier aanwezig zijn om de pagina te vinden. Dit kan via zoeken, een sitemap, links op homepagina of links in de footer. Er is geen tweede manier om de pagina 'HIER GAAN WE NOOIT MEER WEG’ te vinden. Dit kan worden opgelost door een zoekveld toe te voegen.

2.4.6: Koppen en labels

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen:

Op de homepagina staat een slider. Elke slide heeft role=”group” gekregen met een onduidelijke naam “ 2/ 5” of “3 / 5”. Deze naam helpt niet om te begrijpen wat er staat. Dit kan worden aangepast naar “Slide 2 uit 5”. Zie https://wijkvernieuwing.groningen.nl en https://wijkvernieuwing.groningen.nl/over-ons. Dit geldt ook voor het logo onderaan de pagina op https://wijkvernieuwing.groningen.nl/themas.

2.4.7: Focus zichtbaar

Uitkomst: Voldoende

2.4.11: Focus Not Obscured (Minimum)

Uitkomst: Voldoende

2.5 Input Modaliteiten
Success Criterium Uitkomst Bevindingen
2.5.1: Aanwijzergebaren

Uitkomst: Niet van toepassing

2.5.2: Aanwijzerannulering

Uitkomst: Voldoende

2.5.3: Label in naam

Uitkomst: Voldoende

2.5.4: Bewegingsactivering

Uitkomst: Niet van toepassing

2.5.7: Dragging Movements

Uitkomst: Niet van toepassing

2.5.8: Target Size (Minimum)

Uitkomst: Voldoende

3 Begrijpelijk

3.1 Leesbaar
Success Criterium Uitkomst Bevindingen
3.1.1: Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen:

Op pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/groninger-verhalen/kijk-in-de-wijk staan zes iframes. De taal is ingesteld op ‘en’, terwijl de inhoud van het iframe in het Nederlands is. Pas deze waarde aan in “nl”.

In de meta data van PDF https://cmsoo.gemeente.groningen.nl/sites/groningen/files/2023-06/Ambitiedocument%20Maatschappelijke%20coalitie%20Groningen%20Noord.pdf is de taal niet ingesteld. De taal hoort ingesteld te worden, zodat hulpsoftware de informatie uit het bestand in de correcte taal kan overdragen aan de bezoeker. Dit kan worden ingesteld via de bestandseigenschappen.

3.1.2: Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen:

Op sommige pagina’s staan sliders met afbeeldingen. De knoppen die de slider bedienen hebben namen “Next slide” en “Previous slide”. Deze Engelstalige teksten hebben een taalattribuut nodig. Nog beter zou zijn om ze in het Nederlands te vertalen. Zie https://wijkvernieuwing.groningen.nl/ en https://wijkvernieuwing.groningen.nl/over-ons.

3.2 Voorspelbaar
Success Criterium Uitkomst Bevindingen
3.2.1: Bij focus

Uitkomst: Voldoende

3.2.2: Bij input

Uitkomst: Voldoende

3.2.3: Consistente navigatie

Uitkomst: Voldoende

3.2.4: Consistente identificatie

Uitkomst: Voldoende

3.2.6: Consistent Help

Uitkomst: Voldoende

3.3 Assistentie bij invoer
Success Criterium Uitkomst Bevindingen
3.3.1: Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen:

Op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/contact staat een formulier. Als het formulier leeg wordt verstuurd, verschijnen de volgende foutmeldingen: "'Naam' is een verplicht veld", "'E-mailadres' is een verplicht veld", "'Bericht' is een verplicht veld". De tekst van deze meldingen lijkt meer op instructies dan op foutmeldingen, geef niet aan wat er mis is met de invoer. Dit komt in alle formulieren voor. Zie bijvoorbeeld pagina’s https://wijkvernieuwing.groningen.nl/wijken en https://wijkvernieuwing.groningen.nl/themas.

3.3.2: Labels of instructies

Uitkomst: Voldoende

3.3.3: Foutsuggestie

Uitkomst: Voldoende

3.3.4: Foutpreventie (wettelijk, financieel, gegevens

Uitkomst: Niet van toepassing

3.3.7: Redundant Entry

Uitkomst: Voldoende

3.3.8: Accessible Authentication (Minimum)

Uitkomst: Voldoende

4 Robuust

4.1 Compatibel
Success Criterium Uitkomst Bevindingen
4.1.2: Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen:

Op de pagina https://wijkvernieuwing.groningen.nl/groninger-verhalen/kijk-in-de-wijk zijn er zes links naar video's, maar deze links zijn niet voorzien van toegankelijkheidsnamen. Het ontbreken van een naam voor elk interactief element belemmert de hulpsoftware om de betekenis van deze elementen aan een blinde bezoeker door te geven. Bovendien bevat dezelfde pagina zes iframes zonder toegankelijkheidsnamen. Het title-attribuut ontbreekt. Om dit te verbeteren, is het nodig om een title-attribuut toe te voegen aan elk iframe met een unieke waarde, zoals de titel van de video aangevuld met het woord 'video'. Op deze manier krijgt een blinde bezoeker informatie dat de inhoud van het iframe een video is en kan hij tevens het onderwerp van de video begrijpen.

4.1.3: Statusberichten

Uitkomst: Voldoende

Sample met getoetste webpagina's

  1. Homepagina - https://wijkvernieuwing.groningen.nl/
  2. Contact - https://wijkvernieuwing.groningen.nl/contact
  3. Kijk in de wijk - https://wijkvernieuwing.groningen.nl/groninger-verhalen/kijk-in-de-wijk
  4. Pagina niet gevonden - https://wijkvernieuwing.groningen.nl/test
  5. Toegankelijkheid - https://wijkvernieuwing.groningen.nl/toegankelijkheid
  6. Wijken - https://wijkvernieuwing.groningen.nl/wijken
  7. Over ons - https://wijkvernieuwing.groningen.nl/over-ons
  8. Van moet naar moed - https://wijkvernieuwing.groningen.nl/groninger-verhalen/kansrijk-oosterpark-van-moet-naar-moed
  9. Privacy - https://wijkvernieuwing.groningen.nl/privacy
  10. Hier gaan we - https://wijkvernieuwing.groningen.nl/groninger-verhalen/hier-gaan-we-nooit-meer-weg
  11. Thema's - https://wijkvernieuwing.groningen.nl/themas
  12. Meedoen - https://wijkvernieuwing.groningen.nl/themas/meedoen
  13. PDF 1 - https://open.overheid.nl/repository/ronl-067bd782-12fb-48e4-aab0-dd415a4d5fc0/1/pdf/Regio%20Deal%20Groningen%20Noord.pdf
  14. Wijk Selwerd - https://wijkvernieuwing.groningen.nl/wijken/selwerd
  15. Armoe de baas - https://wijkvernieuwing.groningen.nl/groninger-verhalen/armoede-de-baas
  16. PDF 2 - https://cmsoo.gemeente.groningen.nl/sites/groningen/files/2023-06/Ambitiedocument%20Maatschappelijke%20coalitie%20Groningen%20Noord.pdf

Webtechnologie

HTML,CSS,WAI-ARIA,JavaScript,SVG,PDF

Onderbouwing van de evaluatie